SOLO STOVE – Krachtige efficiënte houtverbranding en weinig rook

Solo Stove Houtkachel Review

De Solo Stove Lite draagbare kooktoestel is een compacte en zeer efficiënte houtkachel voor kamperen en backpacken, waarmee je kleine stukjes hout kunt gebruiken om je diner te koken. Het beschermt de grond tegen verbranding en zorgt tegelijkertijd voor het vrolijke warme licht van een kampvuur.

Bestel bij Bol.com de Solo Stove Lite draagbare kooktoestel

KOKEN

Solo Stove Lite
draagbare kooktoestel

Bij bol.com

Ik gebruik de Solo Lite Stove graag als ik ‘s avonds zin heb om een vuurtje te maken om te koken en de stemming te verbeteren, maar ik wil het niet helemaal opnieuw bouwen. Voor langere reizen waarbij je geen bevoorradingspunt hebt, is koken met hout een uitstekende strategie om brandstof en kosten te besparen, op voorwaarde dat je vuur mag stoken waar je wandelt en er droog hout beschikbaar is. Zelfs dan wil je misschien een paar brandstoftabletten inpakken als nood back-up voor het geval het een paar dagen regent en er geen droog brandhout beschikbaar is.

Laat geen spoor achter

Ik hou ook de Solo Lite Stove omdat het veel gemakkelijker is om mee te koken dan een kampvuur en veel lager is in termen van milieu-impact. Er is verbazingwekkend weinig hout voor nodig om een halve liter water te koken, het is zelfdovend als alle brandstof is opgebrand, het heeft een geïsoleerde bodem (brandplaat) zodat het de grond niet schroeit, en alles het hout brandt volledig af tot as.

En hoewel er tegenwoordig veel andere houtkachels beschikbaar zijn, waaronder kachels gemaakt van platte panelen die uit elkaar kunnen worden gehaald voor eenvoudige opslag, zijn er maar weinig met een brandplaat eronder die voorkomt dat jouw vuur de grond schroeit of een roetspoor achterlaat op een rots. Dat soort dingen vind ik belangrijk, ook als dat betekent dat ik een wat zwaardere houtkachel met gesloten bodem moet dragen.

Een gasfornuis

De Solo Lite Stove is een omgekeerde dubbelwandige vergassingskachel, in feite een blik in een blik met een pannenstandaard, die hout en rook efficiënter verbrandt dan een enkelwandige kan met gaten erin. Lucht stroomt omhoog door de gaten tussen de blikken, wordt verwarmd en helpt de rook te verbranden die wordt geproduceerd door het hout dat in het binnenblik brandt. Het werkt zo.

  • Bij het verbranden van hout komt rook vrij.
  • Je krijgt meer warmte/energie als je hout verbrandt en rookt.
  • De truc is om de rook te verbranden voordat deze weggaat. Sommigen komen sowieso weg als je je vuur aansteekt.
  • Dit doe je door er van bovenaf zuurstof aan toe te voegen (inversie).
  • De brandstofvoorraad (droog hout) is oneindig. Het is niet nodig om het te dragen.
  • De kachel is doodsimpel. Niets aan te passen of te onderhouden.

Geïntegreerde pannenstandaard

De Solo Lite Stove heeft twee componenten: de hoofdverbrandingskamer en een aparte pannenstandaard die erin valt wanneer deze wordt omgekeerd voor eenvoudige opslag. De potstandaard is een metalen ring met drie poten en een opening waarmee je meer brandstof aan het vuur kunt toevoegen. Je kookpot staat vlak op de voetjes. Als je stokken in de verbrandingskamer stapelt, wil je er zeker van zijn dat ze niet boven de bovenkant van de voeten uitsteken.

Water koken en sudderen

Je kunt water koken of purttelen met de Solo Lite Stove, simpelweg door hem meer of minder brandstof te geven. Om bijvoorbeeld noedels te koken, vul je de houten kamer van de Solo met aanmaakhout tot de diameter van je pink of ringvinger en ongeveer de lengte van je duim. Het verzamelen van het hout kost geen bijna geen tijd en je zou genoeg stokken op de grond moeten kunnen vinden die je op de juiste afmetingen kunt breken. Je hebt echt maar ongeveer 3-4 handenvol nodig om een ​​diner met twee pannen mee te bereiden. Steek het hout aan – ik gebruik wattenbolletjes ingesmeerd met vaseline als vuurstarter – en daar ga je. Deze eerste lading hout zou voldoende moeten zijn om een ​​halve liter water te koken, maar als dat niet het geval is, voeg dan gewoon meer toe via de opening in de potstandaard. Solo raadt aan om het vuur boven op je stapel te starten in plaats van op de bodem, maar beide manieren werken prima.

Om te pruttelen, voeg je gewoon meer hout toe aan de verbrandingskamer nadat je water kookt: de hoeveelheid geproduceerde warmte hangt af van hoeveel brandstof je in het vuur gooit. Het helpt ook om in dit stadium het deksel van de pan te halen om de sterkte van het sudderen te meten en overkoken te voorkomen. Je kunt op dit fornuis een goede maaltijd bereiden naast kokend water – mijn maaltijden voor backpacken beginnen bijna altijd met kokend water om het te zuiveren voordat ik mijn andere ingrediënten meng.

Beste combinatie van pot en fornuis

Met de Solo Lite Stove kun je vrijwel elke pot gebruiken, al zul je bij een hele grote, brede pot wat meer instabiliteit ervaren, vooral als de kachel op een oneffen ondergrond, zoals de grond, staat. Mijn voorkeur gaat uit naar het gebruik van de Evernew Titanium Pasta Pot omdat de Solo Stove en potstandaard erin vallen zonder al te veel te rammelen, waardoor het hele systeem gemakkelijk in mijn rugzak te vervoeren is. Bij het inpakken doe ik het deksel op de pot en wikkel ik het hele fornuis / pot-systeem in een netzak om te voorkomen dat roet van de buitenkant van de pot op de rest van mijn uitrusting wrijft. Ik maak er ook een punt van om de buitenkant van mijn pot te wassen voordat ik hem opberg, door hem tegen het zand en de rotsen in de dichtstbijzijnde stroombedding te schrapen. Deze schurende actie helpt het grootste deel van de roetophoping te verwijderen als deze regelmatig na elke maaltijd wordt uitgevoerd.

Multi brandstof

Als ik met de Solo op reis ga, neem ik ook Esbit aanmaakblokjes mee voor het geval de houtvoorraad nat is of het zo hard regent dat ik onder mijn zeil moet koken. Onder dergelijke omstandigheden is het mogelijk om de Solo Stove als voorruit te gebruiken en te staan ​​voor Esbit aanmaakblokjes, waardoor een tweede kachelsysteem niet nodig is. Hier zijn een paar aandachtspunten:

  • Gebruik de Solo Stove-panstandaard niet bij het branden van een Esbit-blokje in de kachel, omdat deze onvoldoende bescherming biedt tegen de wind, te veel warmte verspilt en de Esbit-blokjes te ver van de bodem van uw kookpot verwijderd is om te voorzien in efficiënte warmteoverdracht.
  • Esbit-brandstoftabletten vallen door het metalen rooster in de kachel wanneer ze opbranden en worden steeds kleiner. Om dit te voorkomen, moet je de Esbit brandstoftablet op een klein stukje metaal of aluminiumfolie erop leggen voordat je hem aansteekt, zodat hij bovenop het binnenrooster volledig verbrandt.
  • Plaats de Esbit-blokjes niet in het midden van het kachelrooster, maar dichter bij één kant. Plaats je pot zo dat hij bovenop de rand van de kachel zit, maar de lucht naar de brandstofkamer van de kachel niet volledig afsluit.
  • De luchtspleet kan vrij smal zijn en toch effectief zijn. Je pot blijft stabiel zolang je een pot met een kleine diameter hebt, zoals de Evernew Titanium Pasta Pot die ik hierboven aanbeveel.

Aanbeveling

Als de gedachte om ‘s nachts een klein kampvuur te hebben je aanspreekt, maar je geen zin hebt om er een te bouwen, of je wilt de hoeveelheid brandstof die je meeneemt op een lange reis minimaliseren, dan biedt de Solo Lite houtkachel een voordelige manier om de brandstof om je heen te gebruiken voor koken en buitenlucht activiteiten. Hoewel er iets goedkopere en lichtere houtkachels beschikbaar zijn, is de Solo Lite Stove een van de weinige commerciële houtkachels die wordt geleverd met een geïntegreerd hitteschild dat voorkomt dat de grond onder de kachel wordt verbrand of verschroeid. Als je kampeert op locaties in de wildernis, is dit een must-have om uw campings ongerept te houden en geen sporen achter te laten.

Bestel bij Bol.com de Solo Stove Lite draagbare kooktoestel

KOKEN

Solo Stove Lite
draagbare kooktoestel

Bij bol.com

Inhoudsopgave