Bloempot Kachel (maken of kopen) 2022

We zitten in de energie crisis en de verwarming kan niet meer zo hoog als voorheen. Om niet in de kou te zitten kun je je huis gaan verwarmen met een bloempot kachel of met meerdere keramische bloempot kachels.

Bloempot kachel kopen?
Bestel de bloempot kachel bij Bol.com

Grote bloempot kachel kopen?
Bestel de XXL bloempot kachel bij Bol.com

Goed alternatief voor bloempot kachel kopen?
Bestel decoratieve vorstbewaker van terracottade bij Amazon.nl

Bloempot kachel

Er komen langdurige koude temperaturen aan en we kunnen de kachel niet zomaar even aan zetten en we moeten de CV laag laten staan omdat we in een energie crisis zitten. De behoefte aan basisbehoeften heeft ertoe geleid dat veel mensen creatief zijn geworden terwijl ze wachten tot het normale leven wordt hervat. Eén unieke verwarmingsoplossing in het bijzonder heeft de ronde gedaan online als een gemakkelijke doe-het-zelf-optie om warmte op te wekken tijdens de energie crisis: het bouwen van bloempot kachel van terracotta (klei).

Hoe een bloempot kachel maken

Het maken van een bloempot kachel is eigenlijk een eenvoudig en goedkoop project dat een paar basisbenodigdheden gebruikt, zoals een terracotta pot (van klei), enkele moeren, bouten en ringen en wat waxinelichtjes / theelichtjes.

Dit heb je nodig om je eigen bloempot kachel te maken:

 • Een of twee bloempotten van klei (terracotta) (als je besluit er twee te gebruiken, moet de ene iets kleiner zijn dan de andere zodat hij in de grotere pot kan nestelen)
 • Enkele moeren, bouten en ringen als je kiest voor de tweepots methode
 • Waxinelichtjes/ theelichtjes/ kaarsen
 • Bakstenen, cementblokken, glazen pannen om als stevige basis voor de kachel te gebruiken

Voor de enkele bloempot kachel stel je eenvoudig je basis op, plaats jij je kaarsen erop of erin en steekt je de kaarsen aan. Draai ten slotte de bloempot ondersteboven en plaats hem boven de brandende kaarsen. De kaarsen zullen de pot opwarmen, waardoor een warmtebron ontstaat die enkele uren kan duren.

De methode met twee potten vereist wat meer constructie en een goede uitleg over hoe de twee potten helpen om meer hete lucht binnenin vast te houden en deze vervolgens door de kamer te verspreiden. De stalen bout fungeert ook als warmtegeleider om de potten lekker warm te krijgen.

Hoe bloempot kachels werken

Dus, hoe kan iets dat zo weinig vlam gebruikt eigenlijk merkbare warmte produceren? Het gaat erom hoe de warmte van de kaarsen wordt geabsorbeerd in de potten en wordt overgebracht naar de koude kamer.

Ten eerste verwarmen de aangestoken kaarsen de lucht in de pot, waardoor de warmte binnenin wordt vastgehouden. Dit wordt convectie genoemd.

Dan begint die ingesloten hete lucht de pot te verwarmen (en de bout aan de binnenkant als je een opstelling met dubbele pot hebt). Het werkt als een warmtebatterij, slaat die warme energie op en houdt de warmte die uitstraalt dichter bij de grond in plaats van het gewoon recht naar het plafond te laten zweven, zoals een brandende kaars in de open lucht zou doen.

Zoals met alles met een vlam, moeten deze bloempot kachels zorgvuldig toezicht worden gebruikt, omdat de aarden potten erg heet aanvoelen. Kinderen en dieren moeten op een veilige afstand van hen worden gehouden om brandwonden of andere ongelukken te voorkomen.

Zelfs als je deze benodigdheden nu niet bij de hand hebt, is het misschien een goed idee om ze op te halen, zodat je ze bij de volgende noodsituatie hebt.

Kun je een kamer echt verwarmen met een bloempot kachel?

Je bent misschien wel of niet op de hoogte van alle doe-het-zelf-verwarmingsideeën die er zijn nu we in de energie crisis zitten, maar er zijn er een paar in omloop die de moeite waard zijn om te weten hoe ze moeten worden uitgevoerd in een noodgeval of gewoon voor wat extra warmte in een tochtige kamer!

Je weet nooit wanneer je zonder warmte zit in een onverwacht weerscenario of wanneer je een kleine ruimte wilt opwarmen tijdens het kamperen, off-grid leven, of misschien is je lokale stroomvoorziening niet betrouwbaar.

Een eenvoudige kachel die mensen maken en delen op internet, is de terracotta kachel, een illustratieve naam voor een eenvoudig maar effectief apparaat.

Als je lui bent of iets decoratiefs wilt en geen moeite wilt doen, zijn ze kant-en-klaar te koop met een flinke toeslag in vergelijking met de materiaalkosten.

Hieronder zie je een aantal bloempot kachel die je kunt kopen:

Terracotta kachel kopen?
Bestel de bloempot kachel bij Bol.com

Grote terracotta kachel kopen?
Bestel de XXL bloempot kachel bij Bol.com

Goed alternatief voor terracotta kachel kopen?
Bestel decoratieve vorstbewaker van terracottade bij Amazon.nl

Bloempot kachels zijn enorm eenvoudig zelf te maken, hoewel ze er misschien niet zo mooi uitzien. Misschien heb je al veel van de benodigde spullen in huis liggen.

In dit artikel zullen we enkele van de beste en mooiste tutorials over bloempot kachel / terracotta potten kachels laten zien die we vinden.

We laten je ook zien hoe je er zelf een kunt bouwen!

Benodigdheden

Voordat je begint met bouwen, moet je wat benodigdheden verzamelen. Het is van cruciaal belang om te vermelden dat niet alle terracotta kachels even bruikbaar zijn. Sommige werken niet!

(Terwijl sommige van de niet-functionele variëteiten niet zo goed werken, bieden anderen pracht aan elk interieur. Maar laten we het hebben over de kachels die werken.)

Sommige methoden op YouTube laten zien dat de bouwer slechts één terracotta pot gebruikt die niet zo heet wordt als het gebruik van potten van meerdere formaten die in elkaar passen, zoals een Russische pop.

De kachel werkt door alle warmte van een kleine kaarsvlam in een enkel punt te concentreren en deze vervolgens naar buiten te laten stralen. Het gebruik van twee of drie op elkaar gestapelde terracotta potten zal meer warmte uitstralen.

Benodigde materialen:

 • 2-3 terracotta potten van verschillende groottes; een kleine, een middelgrote, een grote.
 • Eén bout, 1/4 inch tot 1/2 inch dik, 4-5 inch lang en een moer die op de bout past.
 • Sluitringen 10.
 • Een of twee kaarsen, afhankelijk van de grootte van de kaars. Korter en dikker is beter.
 • 3-5 Bakstenen of een ander niet-brandbaar voorwerp om de potten op te steunen en te ondersteunen (in één video gebruikt een heer een fors zaagblad.)

De montage-instructies

De meeste ontwerpen van terracotta kachels die ik heb gezien, vragen om verschillende terracotta potten die in elkaar passen. Als een Russische pop! Hier is een voorbeeld van drie terracotta potten van wisselende afmetingen, perfect voor een verwarming.

Plaats de kleinere pot in de grotere. En nogmaals, als je er drie hebt.

Duw elk van de bodems samen en steek de bout erdoor. Op die manier bevindt de moer zich aan de binnenkant van de structuur.

Gebruik zoveel mogelijk ringen om meer metaal voor verwarming te leveren.

Het aantal ringen dat je kunt plaatsen, is afhankelijk van de dikte van je potten en de lengte van je bout. Draai de moer en bout met de hand vast totdat de constructie stabiel en stevig is.

Nu is het tijd om je stenen of metaal of andere vuurvaste items die je hebt gekozen voor een basis te rangschikken. Merk op dat het om een aantal redenen van vitaal belang is om ruimte te laten voor lucht om onder de bodem van de pot te reizen.

Een daarvan is zodat het vuur voldoende zuurstof kan hebben om te blijven branden en zodat er lucht naar binnen kan stromen om vast te komen te zitten en op te warmen.

Een ervaren Youtuber beweert dat je een open gat naar de bovenkant van je aarden potverwarmer moet hebben (afgezien van het boutgat aan de onderkant van de pot).

Stap 1: Basisgaten boren

 • Voor deze stap heb je je boormachine, keramische plaat en slijpsteen nodig.
 • Boormaat: 5/16 “
 1. Er moet een kleine cirkel in het midden van de basis zijn, wat het midden is. Markeer dit. Markeer je drie beengaten. Je kunt deze meten of gewoon in de gaten houden zoals ik deed. Het hoeft niet perfect te zijn!
 2. Voeg een beetje water toe aan de plek waar je gaat boren. Voeg indien nodig meer toe tijdens het hele boorproces.
 3. Gebruik je nieuwe of pas geslepen boor en boor langzaam alle vier de gaten uit. Denk eraan dat je niet te hard duwt, want de andere kant van de keramische plaat zal afbreken en eronder breken. Boor langzaam, met minimale druk. Dit duurt even, dus wees geduldig.
 4. Als je klaar bent, zou je bord er zo uit moeten zien.

Stap 2: Montage van de basisbout

 • Je hebt één 1/4″ x 5″ bout, twee 1/4″ moeren, twee kleine ringen en twee grote ringen nodig. Opmerking: als je grote ringen met 1/4″ gaten hebt, gebruik die dan. Ik kon er geen vinden in mijn werkplaats en heb net twee ringen gebruikt om mijn doel te bereiken.
 1. Steek vanaf de onderkant van de keramische plaat de bout door het middelste gat met je ring(en). Als je zoals ik twee ringen gebruikt, zorg er dan voor dat de grote ring tegen het keramiek ligt en dat de kleine boven op de grote ring ligt.
 2. Hier is hoe het eruit zou moeten zien. Het is van vitaal belang om de ringen en bout recht uitgelijnd te houden.
 3. Nu hetzelfde aan de bovenzijde van de keramische plaat. Grote ring, kleine ring, 1/4″ moer.
 4. Het zou er zo uit moeten zien als het klaar is. Vergeet niet om alles mooi en recht op een rij te houden als je het aandraait.

Stap 3: Montage van de poten

 • Je hebt je 3 x 5/16″ bouten en moeren nodig
 1. Laat de drie bouten door alle drie de gaten vallen.
 2. Draai het ondersteboven en schroef de moeren op alle drie de bouten. Met de hand vastdraaien.

Stap 4: Potbout en afstandhouders monteren

 • Je hebt de tweede 5 “x 1/4″ bout, 3 kleine ringen, 3 grote ringen, 2 GROTE moeren nodig. Aanbevolen: als je grote ringen met gaten van 1/4” hebt, gebruik die dan. Ik had er geen in de werkplaats liggen.
 1. Plaats een grote ring, een kleine ring en de bout door de bovenkant van de grotere bloempot, zoals weergegeven in deel 1 van het diagram.
 2. Aan de binnenkant van de pot ga je een grote ring plaatsen, dan een kleine ring en dan een moer. Draai vast met een schroevendraaier en een punttang. Niet te vast aandraaien. Pas op dat je de pot niet breekt!
 3. Zet je afstandhouders op de bout. Onthoud: je kunt hier alles gebruiken. Of het nu gaat om een kleine metalen, een extra grote koppeling of zelfs een heleboel ringen, alles werkt. Ik gebruikte twee GROTE moeren als mijn afstandhouders.
 4. Nu wat ringen. Klein dan groot. Of 1 ring als je een grote hebt met een 1/4″ gat

Stap 5: Tweede keramische pot plaatsen

 1. Plaats de tweede pot in de grotere pot.
 2. Zoals altijd, grote ring, kleine ring, moer. Draai vast met een punttang. Niet te vast aandraaien.
 3. Nu zou je iets moeten hebben dat er zo uitziet.
 4. Schroef nu uw koppeling half vast.

Stap 6: de basis aansluiten op de bovenkant

 • Schroef de basisbout in de koppeling. Je wilt proberen het hele bovenste deel samen te draaien en ervoor te zorgen dat de koppeling op de basisbout wordt vastgedraaid. Als je niet oppast, begint de bovenste bout verder in de koppeling te schroeven, in plaats van dat de koppeling op de basisbout vastzit, wat we niet willen.

Je bent klaar!

Veelgestelde vragen over terracotta kachels

We realiseren ons dat de kunst en wetenschap van het maken van een terracotta kachels nieuw is – en lastig!

Daarom beantwoorden we een paar veelvoorkomende vragen die je mogelijk hebt.

We hopen dat deze antwoorden je helpen!

Hoe werken terracotta kachels?

Plaats de kaars of kaarsen direct onder de metalen bout en ringen. Op die manier bevindt de punt van de kaarsvlam zich ongeveer 2,5 cm onder de bout. Het heetste punt op een kleine vlam bevindt zich direct boven de vlam zelf. De moer, bout en ringen worden na niet al te lange tijd rood. De warmte straalt dan uit naar het terracotta oppervlak van de eerste en buitenste potten.

Het gehele grote oppervlak van de buitenpot wordt in een mum van tijd erg warm! En dat allemaal van een piepklein kaarsvlammetje.

Het oppervlak wordt gemiddeld zo’n 200 graden, dus bescherm jezelf tegen brandwonden en laat de kleintjes eromheen niet onbeheerd.

Het is van cruciaal belang om te weten dat als er zich een noodsituatie bij koud weer voordoet waarbij dit apparaat helpt om te overleven, het in de kleinst mogelijke kamer moet worden geplaatst! Of je zal niet veel temperatuurverandering voelen.

Naast het kiezen van de kleinste kamer, blokkeer je alle kieren waar warmte kan ontsnappen om warmte vast te houden.

Zijn terracotta kachels Veilig?

Elk jaar lezen we over mensen die per ongeluk overlijden door geïmproviseerde verwarmingsvoorzieningen. Zijn terracotta kachels gevaarlijk? Een enkele kaarsvlam eet zo weinig zuurstof dat het bijna onmogelijk zou zijn om te sterven aan kooldioxidevergiftiging, zelfs in een kleine ruimte.

Dus ja, de kleipotverwarmer is veel veiliger dan andere doe-het-zelfverwarmers of andere noodverwarmers zoals kerosine of elektrische verwarmers die op een generator werken.

Het is ook gemakkelijk om het apparaat te vervoeren tijdens een lange wandeling en veilig voor de camping.

(Ik heb ook veel horrorverhalen gelezen over mensen die hun BBQ-grills of op gas gebaseerde stroomgeneratoren naar binnen brengen om hun huizen in de winter te verwarmen. Doe dat nooit – het is enorm gevaarlijk!)

Veel plezier met het bouwen! En – Denk er altijd aan om veiligheid op de eerste plaats te zetten!
Moge je de terracotta kachel bouwen die het beste bij jou en je persoonlijke behoeften past, of dat nu een voorbereidingsset voor noodgevallen is, een kampeertas met benodigdheden of een slimme inrichting voor een tochtige, saaie hangplek.

Aals je ervaring heeft met het verwarmen van je huis met een terracotta kachel, laat het ons dan weten!

Heb je goede resultaten behaald? Helpt het je kamer te verwarmen en je knus te houden in de winter?

Nogmaals bedankt – en veel plezier met verwarmen!

PS! Heb je geen tijd en of behoefte om je eigen terracotta kachel te maken? Dan kun je ze ook online kopen.

Hieronder zie je een aantal die je nu online kunt kopen:

Terracotta kachel kopen?
Bestel de bloempot kachel bij Bol.com

Grote terracotta kachel kopen?
Bestel de XXL bloempot kachel bij Bol.com

Goed alternatief voor erracotta kachel kopen?
Bestel decoratieve vorstbewaker van terracottade bij Amazon.nl

Inhoudsopgave

Plaats een reactie